Je v horkovzdušné a parní troubě, kde na boku stěny je odštípnutý smalt o velikosti 2 cm, zdravotně nezávadné péct a připravovat jídla v páře?

Mgr. Jaroslav Koreš, Ph.D., Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická Dukelská 13, České Budějovice

23. 08. 2019

Je v horkovzdušné a parní troubě, kde na boku stěny je odštípnutý smalt o velikosti 2 cm, zdravotně nezávadné péct a připravovat jídla v páře?

Dobrý den, je v horkovzdušné a parní troubě, kde na boku stěny je odštípnutý smalt o velikosti 2 cm, zdravotně nezávadnéné péct a připravovat jídla v páře? Jídlo není s poškozeným smaltem v kontaktu, ale napadlo mě, zda třeba vlivem fyzikálních jevů, např. páry nebo horkého vzduchu poháněného ventilátorem přeci jen nedochází k migraci těžkých kovů, a tím i kontaminaci potravin? Děkuji velice za případnou odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne, Lenka B.

 

 

Dobrý den,
děkujeme za praktickou otázku do naší snad praktické fyzikální odpovědny. Z toho, kolikrát jsem použil slovo praktický, je doufám vidět, že se považuji za praktického člověka. Tak se budu snažit i odpovědět, ale berte, prosím v potaz, že tato odpověď není nijak věděcká, neb nejsem odborník ani na vaření, ani na vliv materiálů na zdraví člověka.

Vzhledem k tomu, že v troubě jsou pevné materiály, mohou se do jídla dostat jen tak, že by vysublimovaly (změnily své skupenství na plynné). Sublimace je obecně velmi pomalý jev, kolem sebe moc výrazných příkladů nevidíme. Ale např. vonící mýdlo je ten příklad - z pevné látky molekuly vysublimují do okolí a docestují nám do nosu, kde vytvoří čichový vjem. Nemyslím si, že by někdo pozoroval, že by mýdlo vysublimovalo (to se spíše ztratí). Proto bych se toho, že molekuly smaltu nějak výrazně sublimovaly neobával. K sublimaci navíc dochází stále - tedy i když je trouba neporušená, ale i tak není možné plynným částicím zabránit v pohybu, takže bych ve Vámi uvedeném případě neviděl důvod k obavám. Navíc vycházím z toho, že výrobci by neměli do takovýchto spotřebičů dávat cokoliv, co ohrožuje zdraví. Ale jak jsem psal na začátku - je to můj spíše praktický pohled na věc.

Jestli budete péci buchty, klidně mi jednu pošlete a já jí sním, abych dokázal, že si za svým tvrzením stojím :)

Přeji hodně kulinářských úspěchů.

 

 

2

Autor

Jaroslav Koreš

Zadání dotazu

Máte nějaký dotaz?

Pokud se chcete na něco zeptat, napište e-mail s předmětem "Fyzikální poradna" na emailovou adresu

poradna@svetenergie.cz
Skupina ČEZ

Kontaktní informace

Máte-li k obsahu portálu jakékoliv náměty, postřehy či připomínky – prosím kontaktujte nás. Budeme vděční i za připomínky k nekorektnímu zobrazení stránek, či případnému upozornění na chybu. Děkujeme.


email:info@svetenergie.cz

Kontaktní formulář

KONTROLNÍ KÓD

kontrolní kód Opište prosím do políčka formuláře
text z obrázku

Portál Svět energie provozuje společnost ČEZ. Vyrobil Simopt, s.r.o., Copyright © 2016, Všechna práva vyhrazena

detail