Jít na vyhledávání

Fyzikální poradna

Máš nějaký dotaz?

Pokud se chceš na něco zeptat, napiš nám e-mail s předmětem „Fyzikální poradna“ na adresu:

poradna@svetenergie.cz / nebo využij kontaktní formulář
21. 11. 2016
Autor

Odpovídá: Jaroslav Koreš

Ilustrační fotografie (Zdroj: © PixieMe / stock.adobe.com)

Ohřívání kostky másla v mikrovlnce

Proč se máslo (kostka Hery) ohřívané v mikrovlnce rozpustí nejdřív uprostřed? Děkuji za odpověď. Tereza Majerová

Ahoj Terezo,

Děkujeme ti za otázku a také za připomenutí blížících se Vánoc.

Mikrovlnná trouba ohřívá tělesa díky elektromagnetickému vlnění. To vzniká na kraji trouby a šíří se do „ohřívacího“ prostoru. Díky tomu, že kovový obal takovéto vlnění odráží, dojde ke vzniku stojatého vlnění – jako např. u struny na kytaře. Odražené vlnění se bude skládat s vlněním, které je do mikrovlnky pouštěno.

Na rozdíl od struny, která má veprostřed výchylku nejvyšší (tam vzniká kmitna) a na krajích výchylku nejnižší (to jsou uzly) bude v mikrovlnce místo jedné kmitny kmiten víc (mikrovlnné záření má jinou frekvenci, než kmitání struny u kytary). Tyto kmitny jsou od sebe cca 6 cm vzdálené, takže pokud dáš do mikrovlnky misku s nejmenovaným tukem, tak v místě kmitny dojde k nejvyššímu zahřátí a další zahřáté místo by bylo vzdálené 6 cm. Tuk je obecně špatný vodič tepla, takže se z tohoto místa bude teplo do okolí šířit pomalu. Aby se jídlo při ohřívání v mikrovlnce lépe prohřálo (aby nevznikala horká místa po 6 cm), je v mikrovlnce otočný talíř. Pak stačí jen najít na talíři takové místo, které projde co nejvíce kmitnami mikrovlnného záření v různých místech.

Mgr. Jaroslav Koreš, Ph.D., Gymnázium Jana Valeriána Jirsíka České Budějovice
Vrátit se nahoru
detail